Naar menu

Momenteel geen storingen te melden

DSL-verbindingen komen te vervallen

01-02-2024

Wanneer precies weet niemand, maar dát het eraan zit te komen staat vast: KPN gaat definitief stoppen met het leveren van DSL. Daarmee vervalt de mogelijkheid tot internetverbinding via de aloude koperlijnen op termijn helemaal. Televoip Totaal benadert haar relaties proactief zodra het alternatief – een glasvezelverbinding – op hun specifieke adres mogelijk is. “Het is dan vervolgens wel zaak om tijdig te handelen”, zo laat onze expert Stef Brooimans weten. “Doe je dat niet, dan loop je namelijk de kans dat je tijdelijk zonder internet zit. Iets wat – zeker voor ondernemers – niet zonder gevolgen is.”

KPN is van oudsher de enige partij in ons land die DSL-verbindingen beheert. Maar vanwege het gebruik van hoogwaardige breedbanddiensten en de vraag naar hogere internetsnelheden, neemt het aantal gebruikers van deze traditionele diensten sterk af, waardoor het niet langer rendabel is om deze verouderde en storingsgevoelige infrastructuur te behouden. Met de komst van glasvezel bestaat er daarbij een veel toekomstbestendiger, betrouwbaarder en sneller alternatief. En dus kondigde KPN enkele jaren geleden het einde van de DSL-verbinding aan. De datum waarop de stekker er definitief uit gaat, is nog niet bekend. “Maar gezien de toenemende beschikbaarheid van glasvezel, zal het waarschijnlijk niet meer om een al te lange periode gaan”, aldus Stef.

Nog niet overal fiber beschikbaar
In tegenstelling tot de DSL-lijnen zijn we voor glasvezelverbindingen niet op één aanbieder van de infrastructuur aangewezen; verschillende partijen leggen de bedrading aan. “Dat wil overigens niet zeggen dat overal in Nederland al een glasvezelaansluiting mogelijk is. Alhoewel dat op termijn waarschijnlijk wel het geval zal zijn, zien we dat er op best veel plekken momenteel nog geen fiber ligt.”

Hoe dat komt? “De bekabeling op een industrieterrein of midden in een woonwijk aanleggen is voor een glasvezelboer interessant; op dergelijke locaties ga je gegarandeerd veel aansluitingen verkopen. Maar op de randen van diezelfde industrieterreinen of in dunbevolkte gebieden is dat natuurlijk veel minder het geval. Daar zal waarschijnlijk dus pas later werk van worden gemaakt. Door marktpartijen. Of misschien zelfs wel door grote ondernemers in de uithoeken van die gebieden, die besluiten zelf in de aanleg van glasvezel te investeren. Daar profiteren de kleinere bedrijven dan ook meteen van.”

Na de definitieve afsluiting van DSL
Gaat de DSL-knop binnenkort om, dan hoef je overigens niet opeens zonder internet te zitten, zo benadrukt Stef. “Zelfs als je ergens woont of werkt waar op dat moment nog geen glasvezelverbinding beschikbaar is, is er altijd wel een vorm van overbrugging mogelijk. Al is het maar met een mobiele oplossing met 4 of 5G”, zo geeft hij aan. “Maar wat jouw situatie ook is, laat je wel deugdelijk adviseren”, zo benadrukt hij met klem. “Zeker wanneer je meteen voor een structureel alternatief gaat.”

Zijn oproep heeft een duidelijke reden. Er zit bijvoorbeeld best wel wat verschil tussen de verschillende glasvezelopties, legt Stef uit. “Je uiteindelijke keuze heeft dan ook niet alleen invloed op de snelheid van je internet. Het heeft ook betrekking op zaken als je SLA; je serviceniveauovereenkomst, en dus de reactiesnelheid vanuit je leverancier wanneer er onverhoopt problemen met je verbinding ontstaan. Voor een particulier of eenmanszaak is het misschien niet zo spannend als er tijdelijk geen mail binnenkomt. Maar als een grootzakelijke verbinding wegvalt en machines stil komen te staan, wordt dat een heel ander verhaal. Een internetverbinding is maatwerk. En een gespecialiseerde partij weet precies waarop je tijdens het keuzeproces allemaal letten moet.”

Actieve controle op alternatieven
Televoip Totaal controleert proactief op de aanwezigheid van glasvezel in het postcodegebied van haar klanten. De eerste groep ontving eerder al bericht, en dit seizoen kan wederom een lijst met ondernemers op een seintje rekenen. Maar schroom ook niet om zelf contact met ons op te nemen als je vandaag nog wilt weten hoe de situatie op jouw specifieke adres is. Dan doen wij meteen een check, en helpen we je desgewenst verder.

“Belangrijk om te weten is dat het overzetten van DSL naar glasvezel vanwege de verschillende technische stappen vaak drie tot vier weken in beslag neemt. Ik benoem het dus nog maar eens: start het proces op tijd op. Temeer omdat het eigenlijk voor niemand interessant is om tot het allerlaatste moment met een overstap te wachten”, zo laat Stef weten. “Zonder internet zitten is echt niet nodig, zolang je de informatievertrekking en migratie maar aan de juiste mensen overlaat. Wij helpen je graag.”

Televoip partners